Wi-Fi

Layer1 vezeték nélkül fog történni.

Típusai és kötöttségei

  • Személyes hálózatok (WPAN) pl.: infra, bluetooth
  • Vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) pl.: iskolák, campus, iroda
  • Vezeték nélküli nagy kiterjedésű hálózatok (WWAN) pl.: mobilhálózatok
  • Nehéz meghatározni egy-egy vezeték nélküli hálózati megvalósítás hatókörét

Bluetooth

  • A Bluetooth eg RF kommunikációs technológia, mely a 2,4 GHz-es sávon működik
  • Korlátozott sebességű, és rövid hatótávolságú, de megvan az az előnye, hogy egyidejűleg több eszköz kommunikációját teszi lehetővé.
  • Utóbbi előnyös tulajdonsága emelte a Bluetooth technológiát az Infravörös fölé, a számítógépes perifériák (nyomtatók, egerek és billentyűzetek) kapcsolatainak létrehozása érdekében

RF Bands

RF BANDS

Minél kisebb a frekvencia annál nagyobb a hullámhossz, átviteli távolságot befolyásolja, minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb a hullámhossz, terjedése rosszabb, de nagyobb adadátvitelre képes 3kHz-10GHz -ig használjuk napjainban. (transmit – adó, receive -vevő)

  • Hz – 1
  • kHz – 1 000
  • MHz- 1 000 000
  • GHz – 1 000 000 000

ENI – elektromágneses zaj, ami a minőséget befolyásolja az átvitt frekvenciánál

Decibel – dB

A bel és a decibel története
A bel (jele: B) az egyik leggyakrabban használt egység a telekommunikációban, az elektronikában és az akusztikában. A Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel 1 mérföld (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. Eredetileg transmission unit vagy TU (átviteli egység, illetve ÁE) volt a neve, de 1923-ban vagy 1924-ben, a laboratórium alapítójának tiszteletére (Alexander Graham Bell) átnevezték a ma ismert névre.
Mindennapi használatra a bel mint egység túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB) – ami 0,1 bel (B) – terjedt el.
A bel használatos a zajteljesítményszintek mérésénél is. A Richter-skála által használt számok is tulajdonképpen belben vannak kifejezve (egység nélküli számok). A spektrometriában és optikában az elnyelés egységének mérésére (optikai sűrűség) használt egység megfelel −1 B-nek. A csillagászatban a csillagok fényességének mérésénél szintén logaritmikus skálát használnak, mivel a fényesség érzékelésénél az emberi szem – az emberi fül hangérzékeléséhez hasonlóan – logaritmikus érzékenységű.

Absolute Power – W (milyen teljesítmény leadására képes az eszköz)

két forrásjel összehasonlítása:

  • kivonással
  • osztással

TX – 100mW                        -65dB Free Space Loss                       RX – 0,00003mW
20dBm                                  -65 dB                                                     -45dBm

A következő táblázat mutatja a paraméterek különböző értékeit:

  • nagyon rossz (Cell Edge),
  • rossz (Mid Cell),
  • jó (Good),
  • nagyon jó (Excellent) jelminőségnek felelnek meg

Ezután röviden ismertetjük az egyes paramétereket, amelyek meghatározzák a jel minőségét.

Jelerősség

Rssi – Received signal strength indicator

A jelerősség értéke a modem által fogadott jel szintjét jelzi. Ezek az értékek megfelelnek a kapcsolat RSSI (Received Signal Strength Indication) leolvasásának. Az értéket dBm-ben (dBm) mérik.

RSRP (Reference Signal Received Power) – a fogadott pilotjelek (referenciajel) átlagos teljesítménye vagy a bázisállomásról érkező fogadott jel szintje. Az RSRP értéket dBm-ben (dBm) mérik. A modem jelerősségét a készülék felső paneljén található SIGNAL STRENGTH (JELERŐSÉG) kijelzők segítségével is meg lehet határozni. A maximális szint a három égő jelzőnek felel meg. Ha egyetlen jelző sem világít, akkor a jelerősség nem elegendő a hálózathoz való csatlakozáshoz. RSRP = -120 dBm és az alatti értékek esetén a kapcsolat instabil lehet, vagy egyáltalán nem települ.

RSRQ
RSRQ (Reference Signal Received Quality) – a fogadott pilotjelek minőségét jellemzi. Az RSRQ értéket dB-ben (dB) mérik.

SINR
A SINR
(Signal Interference + Noise Ratio), más néven CINR (Carrier to Interference + Noise Ratio) a jelszint és a zajszint aránya (vagy egyszerűen a jel-zaj arány). A SINR értéket dB-ben (dB) mérik. Egyszerű: minél magasabb az érték, annál jobb a jelminőség. A 0 alatti SINR-értékeknél a kapcsolat sebessége nagyon alacsony lesz, mivel Ez azt jelenti, hogy a fogadott jelben több a zaj, mint a hasznos rész, és a kapcsolat elvesztésének valószínűsége is fennáll.

SNF szint optimális jelszintje 15dB ,
-10-15dB között rossz jelszint, sok a zaj
– 16-24dB poor
– 25-40dB good
– 41 dB felett excellent